Na początku było nudno. Zwykłe obroty, które przynosiły drobne wygrane, równoważące się z przegranymi. Saldo wirtualnych środków trzymało się w miejscu, a ja patrzyłem na to ze spokojem, czując, że to tylko zabawa, która i tak za chwilę się skończy. Ale w pewnym momencie, gdzieś około piętnastego spinu, coś drgnęło. Ekran rozbłysnął złotym światłem, pojawiły się jakieś symbole, których wcześniej nie widziałem, i nagle moje saldo zaczęło rosnąć w sposób, który wydał mi się nienaturalny. Nie wierzyłem własnym oczom, bo przecież to były darmowe spiny, więc jakim cudem mogłem wygrać prawdziwe pieniądze? Kliknąłem kilka razy odświeżenie strony, sprawdziłem historię transakcji, ale wszystko się zgadzało. Wylądowało na moim koncie tyle, ile normalnie zarabiałem przez tydzień pracy. Siedziałem w fotelu z otwartymi ustami, patrząc na Borysa, który podniósł łeb i spojrzał na mnie z wyrazem, który można było interpretować jako zdziwienie. „No kurczę” – pomyślałem – „to chyba jednak jest coś na rzeczy”. Nie miałem pojęcia, jak to działa od strony technicznej, ale postanowiłem, że nie będę ryzykował i wypłacę wszystko od razu. Bałem się, że to jakaś pomyłka, że za chwilę system zorientuje się, że coś poszło nie tak, i zabierze mi te środki. Wszedłem w panel wypłat, wypełniłem dane i kliknąłem potwierdzenie. I wtedy, ku mojemu zaskoczeniu, zobaczyłem komunikat, że wniosek został przyjęty, a środki zostaną przelane w ciągu kilku godzin. Nie mogłem w to uwierzyć. Przecież wszyscy mówią, że kasyna mają problemy z wypłatami, że trwa to tygodniami, że wymagają setek dokumentów. A tutaj, bez żadnego problemu, wszystko poszło gładko. Zacząłem wtedy myśleć o tym, czy to nie jest przypadek, ale postanowiłem, że zostanę na tej stronie na dłużej, bo widziałem, że nie ma w tym ściemy. Kiedy następnego ranka sprawdziłem konto bankowe i zobaczyłem, że pieniądze są już na miejscu, uśmiechnąłem się pod nosem, myśląc, że chyba właśnie przekonałem się, że są miejsca, gdzie traktują graczy poważnie, a nie jak frajerów, których można bezkarnie oszukać. Wtedy też przypomniałem sobie, że gdzieś na forum ktoś wspominał, że warto pamiętać o
vavada login, żeby szybko wejść w razie problemów z dostępem, ale akurat ja nie miałem żadnych problemów – wszystko działało perfekcyjnie.
Przez następne dni, zamiast oglądać wieczorami seriale, zacząłem regularnie wchodzić na stronę, ale z bardzo jasnym planem. Ustaliłem sobie budżet, który był dla mnie kwotą akceptowalną do wydania na rozrywkę, coś w stylu biletu do kina czy pójścia na piwo z kolegami. I co ważne – nigdy nie przekroczyłem tej granicy. Jeśli przegrałem, zamykałem laptopa i szedł spać, bez żalu, bez ciśnienia, że muszę odrobić straty. A jeśli wygrywałem, to natychmiast wypłacałem nadwyżkę, zostawiając tylko tyle, żeby móc zagrać następnego dnia. Ta dyscyplina, którą wyrobiłem sobie w pracy, okazała się zbawienna w tym nowym hobby. Moja żona, kiedy w końcu wróciła z nocnych zmian, zauważyła, że jestem bardziej zrelaksowany, że się częściej uśmiecham. Nie mówiłem jej od razu o całej sprawie, bo chciałem najpierw upewnić się, że to nie jest chwilowa fascynacja. Ale po kilku dniach, kiedy wygrałem kolejną, mniejszą kwotę, zaprosiłem ją na kolację do lepszej restauracji, tłumacząc, że to premia z pracy. Patrzyła na mnie podejrzliwie, ale nie drążyła, a ja czułem się jak nastolatek, który ma sekret, ale nie jest to zły sekret. To było miłe uczucie, mieć coś tylko dla siebie, coś, co nie jest związane z obowiązkami domowymi ani z korporacyjnymi schematami. W tamtym czasie coraz częściej sięgałem po telefon, żeby szybko sprawdzić, czy może pojawiła się jakaś nowa promocja, ale zawsze robiłem to w przerwach między obowiązkami, nigdy kosztem pracy czy rodziny. Pewnego razu, kiedy chciałem wejść na stronę z poziomu komórki, musiałem wpisać swoje dane i przypomniałem sobie, że przecież mam już zapisany vavada login, co znacznie ułatwiało sprawę i pozwalało uniknąć zbędnego marnowania czasu na szukanie hasła w notatkach. To był taki drobny detal, ale dla mnie, człowieka, który nienawidzi chaosu, miał ogromne znaczenie.