![]() |
Чи можна ліквідувати ТОВ під час воєнного стану?
У мене підприємство вже рік простоює. Зрозуміло, що бізнес у цьому регіоні вести не зможу, тому вирішив ліквідувати ТОВ. Але тут виникло питання: чи можна взагалі закрити підприємство під час воєнного стану? Я чув, що державні реєстри працюють з обмеженнями, а податкові перевірки не проводяться, що може створити юридичний "підвішений" стан. Чи не вийде так, що я почну процедуру, витрачу гроші на Ліквідатора, а потім застрягну на пів шляху, бо якийсь держорган не зможе надати довідку? Це ж величезний ризик. Чи є якийсь спеціальний, спрощений механізм для таких випадків?
|
Це слушне занепокоєння, але я тебе заспокою: ліквідація підприємств можлива. Загальної заборони на припинення діяльності немає, хоча процедура не стала спрощеною. Проте тобі треба бути готовим до ускладнень, спричинених воєнним станом. Перше: державні реєстри та нотаріуси працюють, але з регіональними обмеженнями. Якщо твоє ТОВ зареєстроване в зоні бойових дій, фізично провести дії в реєстрі буде неможливо. Друге: тобі все одно потрібно буде пройти податкову перевірку, бо це обов’язкова підстава для зняття з обліку. Мораторій на перевірки не поширюється на тих, хто подає заяву про ліквідацію. Якщо у компанії є борги, то їхнє врегулювання — це найскладніший етап.
|
А що робити, якщо у компанії, наприклад, були знищені документи або якесь майно внаслідок бойових дій? Це ж унеможливлює повноцінну інвентаризацію та подання звітності. І якщо ми вирішимо не йти через довгу ліквідацію, чи є сенс у так званому продажу корпоративних прав? Це коли ти просто міняєш власника і забуваєш про компанію. Наскільки це ризикований варіант під час війни, коли новий власник може виявитися ненадійним?
|
У випадку знищення майна чи документів тобі потрібно офіційно це зафіксувати. Звернися до органів ДСНС або поліції. Це потрібно для того, щоб Ліквідатор міг законно списати ці втрати і правильно скласти ліквідаційний баланс. Щодо продажу корпоративних прав, це справді швидкий, але найризикованіший варіант. Це не є ліквідація, а просто зміна власника, і ти перекладаєш відповідальність на нового. Під час воєнного стану це особливо небезпечно, оскільки новий власник може виявитися "фіктивним" і призвести до проблем із законом у майбутньому.
Якщо ти хочеш спати спокійно, обирай добровільну ліквідацію, найнявши корпоративного юриста, який знає, як обійти регіональні обмеження та підготувати компанію до податкової. Тобі потрібно чітко розрахуватися з бюджетом і працівниками, і тільки після цього податкова дасть довідку для зняття з обліку. Якщо тебе цікавить ліквідація підприємств, подивися, які компанії пропонують послуги "під ключ" і мають успішний досвід роботи в цих умовах. Це дасть тобі впевненість, що ти обрав надійний та законний шлях, особливо коли потрібна ліквідація підприємсв в Києві https://deju.com.ua/ua/likvidaciya-pidpriyemstv/ чи іншому великому місті. Це найкращий спосіб повністю закрити питання. ![]() |
| Часовой пояс GMT +3, время: 20:56. |
vBulletin® Version 3.6.8.
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Перевод: zCarot