Хочу поділитися власним досвідом, бо ще кілька років тому догляд за садом у мене був доволі хаотичним: обрізав, коли було час, підживлював «на око», а про захист рослин згадував уже тоді, коли проблема ставала очевидною. Через це частину врожаю втрачав регулярно — то грибкові хвороби на плодових, то шкідники на городі. Переломним моментом стало усвідомлення, що догляд і захист не можна розділяти. Зараз я дію системно: починаю сезон з профілактичних обробок, далі уважно слідкую за станом листя і пагонів, а підживлення підбираю так, щоб рослини були сильними й менш вразливими. Коли рослина отримує правильне живлення і вчасний захист, проблем стає значно менше. Я також навчився не чекати «катастрофи», а реагувати на перші сигнали — зміну кольору листя, слабкий приріст, поодиноких шкідників. Це економить час і дозволяє обходитися мінімальними втручаннями. Ще один важливий момент — зручність у підготовці до сезону. Я перестав їздити по різних магазинах і намагаюся заздалегідь зібрати все необхідне в одному місці: засоби захисту, підживлення, аксесуари та інші
товари для огородників. Для цього часто користуюся сайтом Plantika, бо там легко підібрати рішення під конкретні культури і не купувати зайвого. Після кількох сезонів такого підходу сад виглядає здоровішим, рослини краще переносять погодні стреси, а врожай став більш стабільним і прогнозованим. Для мене догляд за садом перестав бути постійною боротьбою і перетворився на зрозумілу систему. А як у вас: ви більше покладаєтесь на профілактику чи все ж боретесь з проблемами вже по факту?