Když se někdo ptá, kde si nejčastěji ověřuji předpověď, tak musím říct, že se v posledních letech dívám hlavně na Zivatar
https://zivatar.org/cs/ceske-budejovice/ . Bydlím nedaleko Českých Budějovic a místní počasí mě už několikrát překvapilo. Ráno může být úplně jasno, člověk vyjede na kole nebo jde na procházku a během hodiny se objeví tmavé mraky s pořádným lijákem. Právě proto jsem začal sledovat aktuální radar místo běžné předpovědi na celý den. Líbí se mi hlavně možnost sledovat počasí v Českých Budějovicích živě. Není to jen o tom, jestli bude pršet nebo ne, ale člověk vidí, jak se srážky opravdu pohybují. Když plánuji grilování, výlet kolem Vltavy nebo práci na zahradě, často se podívám ještě těsně před odjezdem. Už několikrát se mi díky tomu podařilo změnit plán o půl hodiny a vyhnout se největšímu dešti. Není to samozřejmě stoprocentní jistota, ale ve srovnání s klasickou předpovědí je to pro mě mnohem praktičtější. Zajímavé je také místní podnebí Českých Budějovic. Spousta lidí si myslí, že počasí je podobné v celých jižních Čechách, ale není to úplně pravda. Stačí se přesunout o několik kilometrů a rozdíl v teplotě nebo množství srážek bývá docela znatelný. V létě se často drží dusno a když přijde bouřka, bývá opravdu intenzivní. Právě tehdy se mi vyplatilo sledovat Zivatar, protože bylo dobře vidět, odkud bouřková fronta přichází a jak rychle postupuje. Poslední dobou si všímám i dalších údajů, které jsem dříve úplně ignoroval. Například kvalita ovzduší nebo UV index v Českých Budějovicích. Když je vysoké UV, beru si na delší procházku čepici a používám krém s ochranným faktorem. Naopak při horší kvalitě vzduchu raději odložím delší běh na jinou část dne. Dřív bych řekl, že jsou to zbytečné informace, ale čím víc času trávím venku, tím víc mi dávají smysl. Co oceňuji nejvíc, je to, že člověk nemusí složitě hledat informace na několika různých místech. Když potřebuji rychle zjistit, co se děje nad městem, podívám se na Zivatar a během chvíle mám lepší představu o situaci. Samozřejmě se může stát, že se počasí změní rychleji, než ukazují modely, ale to je prostě příroda a s tím se musí počítat. Zajímalo by mě, jaké máte zkušenosti vy. Přijde vám, že jsou letní bouřky kolem Českých Budějovic v posledních letech častější než dřív? Mně to tak opravdu připadá. Proto jsem si zvykl sledovat nejen klasickou předpověď, ale hlavně aktuální vývoj. Díky Zivatar jsem už několikrát stihl zaparkovat auto pod střechu nebo odložit cestu na kole. A když se podívám ještě jednou před odchodem z domu, většinou mě počasí ničím zásadním nepřekvapí. Za mě je Zivatar užitečný hlavně tehdy, když člověk potřebuje reagovat na skutečný vývoj počasí, ne jen na odhad vytvořený několik hodin dopředu.