Хто вже пробував декоративні штукатурки — яка реально краща для стін у квартирі?
Я зараз роблю ремонт у своїй квартирі, і не можу вирішити важливе питання щодо оздоблення стін. Хочу застосувати декоративну штукатурку замість просто фарбування або шпалер, але зовсім не розумію, який саме тип штукатурки реально кращий для внутрішніх стін у житловому приміщенні, щоб і вигляд гарний був, і довго служило, і простота в догляді була принаймні нормальна для квартири з дітьми й тваринами? Чув про різні види фактур і текстур, але не впевнений, чи вони реально відрізняються за практичністю, стійкістю до забруднень та іншими речами, що важливі для повсякденного життя у квартирі? Можливо хтось уже пробував і може поділитися своїм досвідом, аргументувати вибір того чи іншого способу обробки стін, враховуючи, що ремонт робиться на довгі роки?
Я неодноразово стикався з обробкою стін декоративними штукатурками, тож трохи можу підказати з досвіду, хоча при цьому не буду ради конкретних брендів чи магазинів. Насправді декоративна штукатурка — це не один універсальний матеріал, а ціла група різних складів і типів, які дають різні ефекти та різні властивості в експлуатації. Є штукатурки, що імітують мармур або натуральний камінь, є ті, що створюють більш «шорстку» рельєфну поверхню, і саме від типу штукатурки залежить, наскільки легко потім буде цей рельєф чистити, як він виглядатиме біля джерел світла, чи він краще приховує нерівності стіни або навпаки підкреслює їх. Також важливо пам’ятати, що частина декоративних штукатурок може дихати та пропускати пару, а частина — буде мати більш щільну структуру, що може впливати на мікроклімат у приміщенні. Вибір конкретної текстури та властивостей варто робити з огляду на стиль інтер’єру, освітлення в кімнаті, і на те, які саме поверхні ти хочеш отримати в результаті.