Коли я починав працювати з веб-проєктами, основна увага завжди була на візуальній частині — кольори, блоки, ефекти. Але з часом стало зрозуміло, що цього недостатньо. Під час вивчення сучасних підходів до створення інтерфейсів я натрапив на
https://teragroup.com.ua/veb-dyzajn і це допомогло мені переосмислити сам процес проєктування сайтів.
Замість того щоб одразу «малювати сторінки», я почав з аналізу поведінки користувача. Які дії він виконує, де може виникнути плутанина, які елементи справді потрібні, а які лише перевантажують інтерфейс. Такий підхід одразу зробив макети більш структурованими ще на ранніх етапах.
Цікавий момент — чим більше я спрощував інтерфейси, тим кращими ставали результати тестування. Менше відволікаючих деталей означає швидше прийняття рішень користувачем і більш передбачувану навігацію.
Окремо хочу відзначити важливість консистентності. Коли всі сторінки сайту дотримуються єдиної логіки, користувач не витрачає час на адаптацію, а просто взаємодіє з контентом.
Зараз я сприймаю веб-дизайн як систему, де кожен елемент має функцію. Якщо елемент не допомагає користувачу рухатися далі — його краще прибрати. Такий підхід зробив мої проєкти значно ефективнішими та стабільнішими.